Jak piec pyszne ciasta w piecykach elektrycznych?
Każdy cukiernik wie, że od ustawień pieca zależy to, jak wyrośnie ich wypiek i jak będzie smakował. Dlatego, jeśli dysponujesz piecykiem elektrycznym, powinieneś poznać ogólne wskazówki dotyczące konfigurowania czasu czy temperatury. Są one zależne od modelu czy mocy Twojego sprzętu, dlatego zawsze jeszcze dobieraj je w indywidualny, intuicyjny sposób.
Wiele funkcji, którą wybrać?
Piekarniki elektryczne występują w wielu wariantach – starsze nie mają aż tylu funkcji, co nowe, dlatego czasem są bardziej intuicyjne w obsłudze. Z kolei nowoczesne modele mogą niejednego użytkownika przyprawić o zawrót głowy. Mało który bowiem poświęca czas na zapoznanie się z instrukcją obsługi, lecz raczej działa w sposób intuicyjny.
Jeden tryb ustawień przy pieczeniu ciast, pasztetów i mięs? To niekoniecznie dobra opcja. Np. bezy suszy się długo, lecz w niskiej temperaturze, a drożdżowe bułeczki wstawia do pieca już rozgrzanego. Do jakiej temperatury? To kolejna kwestia, która różni się w zależności od przepisu. Standardowo jednak przyjmuje się, że do wypieku ciast wystarcza 180 stopni Celsjusza i termoobieg. Jednak również w tym wypadku spotkamy różne opinie. Niektórzy twierdzą, że termoobieg wysusza ciasta, choć nadaje się tam, gdzie pieczemy 2-3 desery na różnych poziomach. Z kolei pieczenie góra dół pozwala uzyskać jednolity efekt i uniknąć zakalca, gdy w piecu jest tylko jedno ciasto.
Ogólne zasady dotyczące pieczenia ciast w piekarniku elektrycznym
Chociaż w każdym przepisie możesz znaleźć różne sugestie odnośnie do temperatury, czasu pieczenia i ustawień programu, to ogólnie przyjęte zasady mówią, że:
ciasta drożdżowe pieczemy w 170-180 stopniach Celsjusza przez około 40-50 minut,
babkę piaskową pieczemy w 160 stopniach Celsjusza (lub 180 stopniach Celsjusza z termoobiegiem),
sernik pieczemy w piekarniku ustawionym na grzanie góra-dół (bez termoobiegu) w temperaturze 150-180 stopni Celsjusza,
bezę pieczemy, a właściwie – suszymy w piekarniku nagrzanym do 130 stopni Celsjusza (potem temperaturę należy obniżyć o 10 stopni Celsjusza) przez około 60 minut,
ciasto francuskie pieczemy przez około 15-30 minut nawet w 200 stopniach Celsjusza.
Ostatecznie czas i rodzaj pieczenia zawsze zależy od tego, jaka jest moc piekarnika, na której półce umieszczamy kratkę z formą, jak duża jest forma i z czego jest wykonana, wreszcie, jak duże jest samo ciasto i co to za rodzaj wypieku.
W kuchni warto zdać się na własną intuicję. Jeśli nie czujesz się odpowiednio kompetentny, możesz wcześniej zapoznać się z instrukcją użytkowania, z której dowiesz się, jak ustawiać piecyk elektryczny dla uzyskania najlepszych wyników pieczenia. Metoda prób i błędów sprawdzi się tu najlepiej, bo pozwoli Ci samodzielnie wydedukować, które ustawienia są najlepsze w konkretnej sytuacji.