Zdrowie ukryte w owocach.

Owoce są bardzo zdrowe, to prawda i wiedzą o tym już dzieci w przedszkolu. Jednak większość bardzo popularnych owoców, takich jak jabłka, banany, pomarańcze jest mocno opryskiwana, co często znacząco obniża ich wartość odżywczą. Po mimo, że opryski i nawozy chemiczne nie są wprowadzane do wnętrza owoców, finalnie przenikają one całą roślinę, wpływając jednocześnie na jej wzrost i ogólną jakość. Generalnie owoce należą do produktów łatwostrawnych i są przyjemnym urozmaiceniem pożywienia, którego przygotowanie i trawienie wymaga więcej wysiłku. Większość owoców posiada właściwości alkalizujące, ochładzające i oczyszczające, dzięki którym równoważone jest nadmierne spożycie kalorycznych pokarmów. Dotyczy to w szczególności pokarmów bogatych w skoncentrowane białko. Owoce są także środkiem leczniczym, alkalizujący składnik obecny w owocach w połączeniu z ich kwasami pobudza pracę wątroby oraz trzustki powodując tym samym naturalne działanie przeczyszczające. Istnieją także owoce, które leczą biegunkę to między innymi ananasy, jagody i kwaśne śliwki.

Najzdrowsze owoce świata:

– Cytryna – to prawdopodobnie najbardziej wartościowy pod względem leczniczym owoc, niszczy bakterie gnilne, odświeża oddech, posiada działanie odkażające, przeciwbakteryjne, wykorzystywana w przeziębieniach, grypie, suchym kaszlu.
– Malina – wzbogaca krew i oczyszcza ją z toksyn, leczy anemię.
– Śliwka – stosowane w leczeniu wrzodów i cukrzycy,
– Grejpfrut – leczy słabe trawienie, wzmacnia dziąsła, naczynia krwionośne i krążenie.
– Banan – leczy zaparcia i wrzody, nawilża jelita i płuca.
– Ananas – poprawia trawienie i niszczy robaki, działa moczopędnie, leczy rozwolnienie, niestrawność, wspomaga leczenie anoreksji.
– Awokado – jest bogate w miedź, która pomaga wytwarzać czerwone ciałka krwi, to źródło białka, stosowane jako środek leczniczy na wrzody.

Owoce są źródłem zdrowia i urody a powyższa lista przedstawia tylko niektóre właściwości wybranych owoców z punktu widzenia współczesnej dietetyki.
Każdy owoc wykazuje specyficzne właściwości i działanie lecznicze. Oprócz tego posiadają cechy, które równoważą wpływ środowiska panującego w miejscu, w którym rośnie, a także wpływ pory roku, w której dojrzewa.