Ulubione

Kiedy lato spotyka jesień

Lato dla mnie zawsze kończy się za szybko. Co roku mam jakiś taki ogromny niedosyt wszystkiego co jest w tej porze roku najlepsze – długiego i jasnego dnia, bezstresowego wychodzenia z domu z mokrymi włosami, gołych stóp, jedzenia non stop truskawek, nektarynek i szparagów. Jednak lato w Polsce jest stosunkowo krótkie, dlatego staramy się wypełnić je aż nadto remontami, większymi i mniejszymi wyjazdami, pracami w ogrodzie. Zauważyłam, że wiele spraw niezałatwionych w trakcie całego roku przenosi się właśnie na lato, przez co po trzymiesiecznym maratonie wszelakich aktywności dobija się do końca września ze sporym uczuciem niedosytu, że za mało było w tym lecie radości, za mało spontanicznych wypadów nad jezioro, za mało spędzonych na zewnątrz ciepłych wieczorów, za mało tart truskawkowych i mojito.

Urodziłam się na przełomie lata i jesieni i zawsze bardzo żałowałam, że nie mam urodzin miesiąc wcześniej. Od dziecka lato kojarzyło się z tym, co najlepsze w całym roku i niekoniecznie chodziło o wakacje. Jednak z wiekiem zaczęłam doceniać jesień, która pozwala odpocząć po intensywnym letnim czasie, pozwala też wrócić do systemtycznej pracy. Bo jak powiada mój kolega „lato jest do życia, a jesień do rozwoju” i myślę, że każda osoba zajmująca się kreatywnymi działaniami przyzna mi rację, bo co można robić w długie jesienne wieczory, jak nie tworzyć. Przecież w końcu można pracować bez wyrzutów sumienia, że nie złapiemy zachłannie haustów letniej aury.

Przepis na jesienną tartę

Spód:

300 g mąki owsianej (ja mielę płatki owsiane w młynku do kawy)

duży i bardzo dojrzały banan

trzy łyżki oleju kokosowego

trzy łyżki miodu

Krem:

500 g mascarpone

250 ml śmietanki 30%

2 łyżki miodu

cynamon

owoce sezonowe

Banana miksujemy, następnie łączymy z mąką owsianą, roztopionym olejem kokosowym i miodem. Ciasto wyrabiamy, wyklejamy nim tortownicę o średnicy cm i wkładamy do lodówki na godzinę. Zimne mascarpone łączymy z zimną śmietanką, miodem, cynamonem i miksujemy na sztywny krem. Krem wykładamy na schłodzony spód i ozdabiamy śliwkami, gruszkami i innymi owocami sezonowymi.

 

Czy jesień jest też dla Was produktywnym czasem? 

POZOSTAŃMY W KONTAKCIE.

Obserwując mój FANPAGE na facebooku będziesz na bieżąco i nie przegapisz żadnego nowego wpisu.

Na moim INSTAGRAMIE znajdziesz dużo kolorowych zdjęć.

Podobne